Приватизація земельної ділянки

Зазначимо, що питання приватизації земельних ділянок громадянами України розглядає Земельний кодекс, а точніше, його перша частина. Тож, щоб детально зясувати для себе ці питання, слід звертатися до повного тексту саме цього документу. Але коротко розповімо й тут.

Йтиметься про безоплатну передачу, бо саме такий випадок найчастіше цікавить людей. А головне питання: “Якого розміру (якої площі) земельну ділянку я маю право приватизувати за законом?”. Можливих варіантів тут чимало, та усі вони зводяться до того, з якою метою ви здійснюєте даний вчинок. Так, якщо ви збираєтесь побудувати гараж для своєї улюбленої “автівки”, то будете змушені задовольнитися площадкою всього 0,01 га (сотиною). Ну, а коли ви — член сільськогосподарського (фермерського) підприємства, то все вирішить територіальна рада (міська, сільська чи селищна), де розташувалося ваше господарство.

А тепер детальніше. Заповзятий селянин має право здійснювати своє особисте господарство на площі до 2 гектарів (і, відповідно, отримати їх безкоштовно). Садівник — не більше 0,12 га.

Та перейдемо до найголовнішого — заповітної мрії багатьох сімей — збудувати власний будиночок (а там і обслуговуючі, господарські будівлі та споруди). Одним словом, потрібна присадибна ділянка! Тут все залежатиме від того, де саме ви збираєтеся будувати: в місті, селищі чи на селі. У першому випадку вам нададуть не більше 0,1 га; у другому — до 0,15 га; а от селянин має шанс “розжитися” на усі 0,25 га!

А буває й так, що сучасну сімю задовольняє й міська квартира, а от від дачі на вихідні не відмовилися б... Будь-ласка, отримайте (за наявності та й у черзі!), копайтеся на грядочках і менше ходіть на ринок. Правда, Кодекс передбачив вам всього 0,1 га.

Тут важливо знати ще й наступне. Звичайно, найчастіше в наш час приватизують землю ті, хто її вже має. Бо ж без цих документів і не продаси при нагоді, та й сусід може “зазіхнутися” на чуже й змайструвати “випадково” паркан на метр-другий вглиб вашої території. Всяке в житті буває!

А як же бути тим, хто до цього часу ще не відчув радості ступати по власній земельці? У вас жодних шансів? Якраз ні! Усі наведені вище норми торкаються у рівній мірі і вас. Вам ділянка буде відведена із так званих земель державної або комунальної власності, або ж це буде вилучена колишня ділянка іншого користувача. І головне — безкоштовно!

Так з чого ж починати? З заяви, звісно. Її треба подати до відповідної ради. Там же допоможуть її грамотно скласти, нададуть взірець. Саме тої ради, де розташована ділянка: у селі, селищі, районі чи місті. Якщо ж мова йде про міста Київ чи Севастополь — то у відповідні міські державні адміністрації.

Залишається додати, що усі приведені вище норми цілком “свіжі”, щойно набули чинності у поточному 2013 році.



Самые популярные записи блога

Лучшие статусы соц.сетей со всего интернета. ArtKiev Design Studio